Wallsjö Gård

Området kring Wallsjö gård har varit bebott sedan Neolitikum, 4000 f. Kr. till 1700 f. Kr. På gårdens marker finns 4000 år gamla gravar belägna på en ås i skogen öster om ladugården. Gravarna har ännu inte blivit utgrävda men har med största sannolikhet ett historiskt samband med de gravhögar som står att finna runt Växjö. Under förkristen tid var havsnivån fortfarande så hög att vikingaskepp kunde färdas västerut till Island via flodsystem ut till Kattegatt och österut via Emån till Finska Viken och Ryssland.

Det goda geografiska läget och tillgängligheten var troligtvis skälet till att Wallsjö med omnejd blev bebott så tidigt. Det utvecklades ett handelscentrum vid Vetlanda, ca 27 km från Wallsjö. Genom gården går Saltvägen, den handelsväg som fortfarande är stenbelagd och står att finna i norra Tyskland. Salt kom från kontinenten och byttes här i området mot skinn och pälsar.

Sankt Sigfrids heliga källa
I hagen ner mot sjön finns en källa som enligt sägnen sprang upp när Sankt Sigfrid trött och törstig föll ner på knä för att be. Sankt Sigfrid försökte kristna de hedniska boende i området på 1000-talet.

Vallsjö gamla kyrka
På väg ner till sjön finns en vacker vitkalkad stenkyrka med en separat klockstapel i trä. Kyrkan tillhör de så kallade Njudungskyrkorna och har anknytning till Lunds domkyrka. Kyrkan anses vara byggd någon gång under åren 1150-1175.

Runstenen
Vackert belägen på Vallsjö festäng står en gammal runsten med skriften ”Väsäte och Ivar och Sylva, bröder tre gjorde bro, denna och satte sten, denna efter Tjälve, fader sin”. Ursprungligen restes den strax sydöst om Vallsjö gamla kyrka. Runt 1820 flyttades runstenen för att användas som förstugebro till ett av husen i Vallsjö Stom (en av gårdarna på andra sidan landsvägen som ägs av kyrkan). Då huset revs 1850 flyttades stenen och kom att fungera som vägmärke vid gamla landsvägen. År 1938 flyttades den till sin nuvarande plats.

Wallsjö gård i sin nuvarande skepnad
Wallsjö gård som det ser ut idag började byggas på 1790-talet. Då kom nedre våningen av huvudbyggnaden och de två flyglarna till. På 1850-talet kompletterades huvudbyggnaden med ytterligare två våningar. De byggdes i en helt annan stil med högre i tak och franska fönster och dörrar. Två så markant olika arkitektoniska stilar gör inte bara gården i sig ovanligt charmig och vacker utan därigenom unik i sitt slag.

Wallsjö gård med dagens byggnader tillhörde i början överstar på regementet A6 i Jönköping där de periodvis bodde med sina familjer. Den röda vackra förrådsbyggnaden strax öster om huvudbostaden är byggd i Karolinerstil (från 1700-talet) och är en kopia av regementet A6:s forna vapenförråd. Gården har egen strand i Vallsjön, vatten och fiske med mycket god tillgång på signalkräftor och bland annat grov abborre. Gården har ett båthus vid stranden där motordrivna flotten för kräftfiske ligger. Vallsjön är en 700 ha stor klarvattensjö som ingår i Emåns vattensystem. Idag drivs gården av Jonas och Therese Petersson som föder upp avelsdjur, odlar och säljer grödor, honung och kräftor från gården.